Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig.

groningen stad beeldmerk"Ik ga niet beweren dat dit de schoonheidsprijs verdient" geeft wethouder Joost van Keulen toe. In een korte verklaring trekt hij het boetekleed aan. "Er zijn gaande het proces hobbels ontstaan die wellicht niet hadden hoeven ontstaan". Daarmee lijkt de kou wel direct uit de lucht tijdens de vergadering van de commissie Beheer en Verkeer van de gemeenteraad op woensdag 12 februari, met op de agenda de voorgenomen ondertunneling van de Paterswoldseweg. Zeker als hij vervolgens aangeeft dat niet alleen de twee uitgewerkte varianten van ProRail, maar ook een derde variant met ventweg langs de Coop zal worden overwogen. Deze derde variant krijgt, misschien enigszins opportunistisch, de benaming "bewonersvariant" en wordt al direct tot "voorkeursvariant" uitgeroepen.

Als Van Keulen is uitgesproken komen drie bewoners van de Badstratenbuurt en twee uit Laanhuizen aan het woord. Willem Bijleveld van het buurtinitiatief krijgt drie minuten om uit te leggen dat gemeente en ProRail met het project drie onverenigbare uitgangspunten probeert samen te brengen. Er moet een tunnel komen voor alle verkeer, de plek van de Paterswoldseweg mag niet veranderen en de leefbaarheid van de buurten moet behouden blijven. En op dat laatste punt schieten de plannen zwaar tekort, betoogt Bijleveld.

Ook Geke de Haan –die spreekt namens de buurtvereniging- gaat in op de leefbaarheid van de buurten. Veiligheid was voor ProRail aanleiding een tunnel te wensen. "Maar de beoogde verbetering van de veiligheid zal door de huidige plannen ruimschoots teniet worden gedaan vanwege de sterk toegenomen verkeersdruk in de omliggende woonwijken en door de slechte bereikbaarheid van de Paterswoldseweg vanuit deze wijken".

Helen Tubben van het buurtinitiatief vult aan dat veel buurtvreemd verkeer door de buurt zal komen door verkeer dat de kruising Kleine Badstraat en Paterswoldseweg zal willen omzeilen. En dat is niet alles. " Mijn kinderen, die nu spelen op een veilig, groot groen plein moeten gaan spelen langs een hele drukke tweebaansweg. En 's avonds parkeren - wat nu al erg lastig is - wordt onmogelijk".

Jessica Mulder en Lies Hoexum voeren tenslotte namens Laanhuizen het woord. Zij geven aan dat ook daar grote zorgen bestaan over de tunnelplannen.

De raadsleden reageren begripvol, maar gezien de verklaring van de wethouder willen ze niet te veel ingaan op de inhoud. Er lijkt in elk geval een opening te zijn ontstaan en daar zijn de sprekers en de vele buurtbewoners op de publieke tribune tevreden over. Maar ze zijn er nog niet, realiseren ze zich. Want anders dan de wethouder suggereert in zijn verklaring, zijn de voor de buurten onacceptabele varianten A en B op dit moment de enige concrete plannen. "Voorkeursvariant C" is tenslotte vooralsnog niet meer dan een onuitgewerkt idee waarvan hooguit de vage contouren zichtbaar zijn.

Gemeente en ProRail zullen nu aan de alternatieve variant werken. Bovendien willen ze een bewoners op een betere manier bij het proces te betrekken. Daar zal de wethouder persoonlijk op toezien, belooft hij naderhand.

Wilt u de commissievergadering en verrichtingen van buurtbewoners terugzien?
De vergaderingen van de raadsommissies worden opgenomen en kunnen via internet worden teruggekeken. Kijk op:
http://groningen.raadsinformatie.nl/notucastOD/preverg/136834/h264#agendaItem916728 en klik op agendapunt B3.
Dit is in de opname vanaf ongeveer 1:36.55

Meer informatie over het project tunnel Paterswoldseweg is te vinden in het tunneldossier op deze website.

Informatie over het buurtinitiatief is te vinden op www.buurtinitiatieftunnel.nl.
Het buurtinitiatief is te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BADSTRATENBUURT
De kleinste buurt
van Groningen
 

sluis mini
 

Ga direct naar het
tunneldossier Paterswoldseweg

Nieuwsmail ontvangen?

Aanmelden of afmelden

Hier kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief (ongeveer 1x per kwartaal een overzicht van de gebeurtenissen), of voor onze nieuwsflitsen (meest interessante nieuwsberichten).
Uw e-mailadres wordt opgeslagen in onze database om de door u aangevinkte soorten mails te kunnen sturen. Uw e-mailadres wordt niet doorgegeven aan derden en wordt ook niet voor andere doeleinden gebruikt. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door onderaan de mail te klikken op "Afmelden van deze meldingen". Uw e-mailadres wordt dan verwijderd uit onze database.

Like ons op Facebook