Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig.

Plaatje met bomenVorig jaar juni stond op deze website een oproep “Bomen over bomen”.
Aanleiding was het verdwijnen van bomen in de Badstratenbuurt. Meerdere wijkbewoners hebben laten weten waar bomen weggehaald zijn en er nu een lege boomspiegel is of bomen die aan vervanging toe zijn.
Na deze inventarisatie hebben we deze met een vraag naar herplanten naar de wijkwethouder, Glimina Chakor, gestuurd. Als reactie op de inventarisatie hebben we onderstaand schrijven ontvangen:

´Namens de buurtvereniging vraagt u om de herplant van bomen in de Badstratenbuurt. In deze beantwoording ga ik per locatie in op uw verzoek en geef ik u de naam van een contactpersoon.
Oosterbadstraat 10+8
U geeft aan dat de boomwortels het trottoir en riolering beschadigen en vraagt om Ginkgo als vervangende boom.
De problemen met de riolering zijn ons bekend, dit betreft echter een gebrek aan de riolering, de lekkage wordt niet veroorzaakt door de boomwortels. Schade aan het trottoir als gevolg van wortelopdruk is mogelijk oplosbaar. Zolang dit oplosbaar is, gaan we niet over tot kap van de boom. Bij herplant gaan we in overleg met bewoners over het soort boom dat geplant wordt.
Oosterbadstraat 23, 50-52 en Westerbadstraat 21, 30 en 44
U geeft aan dat hier bomen weg zijn gehaald zonder herplant.
Het klopt dat er nog geen bomen zijn herplant. Herplant pakken we hier projectmatig op. Er liggen veel kabels en leidingen in de ondergrond waardoor in de huidige omstandigheden weinig ruimte is voor nieuwe bomen. Bomen krijgen dan te weinig water en zuurstof. Bij een toekomstige herinrichting van de hele straat wordt de herplant meegenomen. De nieuwe bomen krijgen dan een grotere groeiplaats zodat ze meer mogelijkheid hebben om uit te groeien, gezond te blijven en oud te worden.

Vergroenen van de Badstratenbuurt
De buurtvereniging Badstraten vindt het van groot belang dat er in de wijk een variatie aan bomen staat als voedselbron voor vogels en insecten. Daarnaast geeft u aan dat bomen het wild parkeren en te hard rijden in de wijk helpen tegen te gaan. Uw wensen sluiten aan bij de ambities van ons college.
Ons college heeft de ambitie om de gemeente te vergroenen. Het planten van bomen draagt hier zeker aan bij. Echter om genoemde reden is dit op korte termijn niet mogelijk in de Badstratenbuurt. Ons budget voor het vervangen van bomen is niet toereikend om alle straten in de gemeente waar bomen gekapt zijn te voorzien van een nieuwe bomenstructuur. Daarom moeten we steeds de afweging maken welke straat de meeste prioriteit heeft voor het aanplanten van nieuwe bomen. Hoe meer bomen in een straat ontbreken, hoe groter de noodzaak voor een herinrichting. Op dit moment zijn er straten in onze gemeente met nog meer gaten in de bomenstructuur dan in de Badstratenbuurt. Deze straten staan nu hoger op onze prioriteitenlijst.
Ik realiseer me dat dit geen leuke boodschap is, maar om tegemoet te komen aan jullie vraag willen we graag samen met jullie kijken naar alternatieven om de Badstratenbuurt verder te vergroenen. Te denken valt aan het planten van vaste planten of van heesters in boombakken. Of misschien hebben jullie zelf ook nog andere ideeën.
U kunt met uw voorstel of verzoek contact opnemen met Mirjam van der Feen, stadsdeelbeheerder Zuid. Zij is bereikbaar via telefoon 14 050 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Erg blij waren we niet met dit antwoord. We gaan zeker met Mirjam van der Feen nog een keer in de wijk kijken naar mogelijkheden. Of planten van heesters of vaste planten een goed alternatief is kunnen we nog niet inschatten.

Verrassend nieuws bereikte ons deze week over de verdwenen bomen. Ook buurtbewoner Jac had bij de gemeente gevraagd naar de herplant van bomen. Daarop kwam bij hem een zeer kort maar wel verrassend positief antwoord: We proberen de bomen dit najaar te herplanten.
We doen nog navraag over wat en hoe er dan gaat gebeuren, maar zijn blij met dit bericht. 

Wil je verder mee “Bomen over bomen”, stuur dan een mailtje naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

BADSTRATENBUURT
De kleinste buurt
van Groningen
 

sluis mini
 

 

Nieuwsmail ontvangen?

Aanmelden of afmelden

Hier kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief (ongeveer 1x per kwartaal een overzicht van de gebeurtenissen) en/of voor onze nieuwsflitsen (melding bij nieuwe nieuwsberichten).
Uw e-mailadres wordt opgeslagen in onze database om de door u aangevinkte soorten mails te kunnen sturen. Uw e-mailadres wordt niet doorgegeven aan derden en wordt ook niet voor andere doeleinden gebruikt. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door onderaan de mail te klikken op "Afmelden van deze meldingen". Uw e-mailadres wordt dan verwijderd uit onze database.

Like ons op Facebook