Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig.

Jonge gierzwaluwAl enkele jaren hangen er aan het Badhuis en omliggende panden een aantal nestkastjes voor gierzwaluwen. We zien de vogels in het voorjaar plots in de lucht boven de buurt verschijnen en begin augustus vertrekken ze met hun jongen weer.

Jan Doevendans, ecoloog met een jarenlange vogelring-ervaring, heeft de jonge gierzwaluwen in de nestkastjes aan het Badhuis gemeten, gewogen en geringd.

 

 

 
 

Er hangen momenteel 5 nestkastjes aan het Badhuis, 2 waren leeg (waarvan 1 wel gebruikt, waarschijnlijk waren de jongen al uitgevlogen), in 2 kastjes zaten 2 jongen en in 1 kastje zelfs 3.
In totaal 7 jonkies, een geweldig succes!
Er zaten een paar hele stevige bij, dus de ouders hebben ons van veel insecten verlost. Een gierzwaluw kan nl. wel 20.000 insecten per dag eten.
Doevendans verwacht dat alle jonge vogels binnen een dag of 10 zijn uitgevlogen. Dan kunnen ze op eigen kracht insecten vangen, om vervolgens over een paar weken met hun ouders mee (terug) te vliegen naar Afrika. En dan is het weer wachten op hun terugkomst eind april volgend jaar.

Klik op onderstaande foto voor een foto-serie van het meten en ringen.

Gierzwaluwen ringen 6 juli 2011

Meer weten over gierzwaluwen? klik hier

Meer weten over Jan Doevendans? klik hier

 

BADSTRATENBUURT
De kleinste buurt
van Groningen
 

sluis mini
 

Ga direct naar het
tunneldossier Paterswoldseweg

Nieuwsmail ontvangen?

Aanmelden of afmelden

Hier kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief (ongeveer 1x per kwartaal een overzicht van de gebeurtenissen), of voor onze nieuwsflitsen (meest interessante nieuwsberichten).
Uw e-mailadres wordt opgeslagen in onze database om de door u aangevinkte soorten mails te kunnen sturen. Uw e-mailadres wordt niet doorgegeven aan derden en wordt ook niet voor andere doeleinden gebruikt. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door onderaan de mail te klikken op "Afmelden van deze meldingen". Uw e-mailadres wordt dan verwijderd uit onze database.

Like ons op Facebook