365 dagen per jaar gluren bij je duurzame buren

Vanaf dit jaar werkt Duurzaam Groningen, onderdeel van de gemeente Groningen, samen met de
Nationale Duurzame Huizen Route. Dit platform biedt inwoners die meer willen weten over energiezuinig wonen de mogelijkheid om contact te leggen met woningeigenaren met een duurzaam huis. Dat kan 365 dagen per jaar via de website van de Nationale Duurzame Huizenroute én tijdens de open dagen in het najaar.

Energiezuinig wonen levert veel op
Het energiezuiniger maken van je woning levert veel op. Denk aan een lagere energierekening, meer wooncomfort en een grote kans dat je woning meer waard wordt. Het delen van ervaringsverhalen helpt hierbij. Bijvoorbeeld over welke isolatiematerialen geschikt zijn, het installeren van een warmtepomp, de opbrengst van zonnepanelen of de bouw van een energiezuinige woning. Inmiddels hebben al meer dan 2.200 huiseigenaren zich op het inspiratie- en kennisplatform aangemeld.

Woning aanmelden
De gemeente moedigt huiseigenaren met een duurzame woning aan om ook mee te doen. Inwoners die hun ervaringen graag willen delen en/of hun woning willen openstellen tijdens de open dagen, kunnen zich aanmelden op de website. Voor inspiratie en ervaringen van anderen, biedt het platform de mogelijkheid om vragen te stellen aan de deelnemende woningeigenaren. Ook is het in veel gevallen mogelijk om een afspraak te maken om de duurzame maatregelen eens in de praktijk te bekijken bij iemand thuis. Deelnemers op de website geven zelf aan of zij hun huis willen openstellen en/of vragen willen beantwoorden. Het platform fungeert als tussenpartij en zorgt ervoor dat contacten prettig en veilig verlopen.

Persoonlijke ervaringen helpen bij het maken van keuzes
Afgelopen jaren organiseerden Duurzaam Groningen en Grunneger Power de Duurzame Huizendag.
Een soortgelijk initiatief, waarbij inwoners van elkaar konden leren hoe je energiezuiniger kunt wonen. Aline Bus, Coördinator van Duurzaam Groningen: “Onze Duurzame Huizendag trok op het hoogtepunt meer dan 300 bezoekers in een jaar. Daaruit blijkt wel dat woningeigenaren graag ervaringsverhalen van buurtgenoten horen. Energiezuinig wonen betekent keuzes maken; zien en horen hoe buurtgenoten dat hebben aangepakt, helpt daarbij. De samenwerking met de Nationale Duurzame Huizen Route zorgt ervoor dat inwoners met elkaar in contact kunnen komen wanneer het hen uitkomt. Het is daarmee een waardevolle aanvulling op ons eigen platform, waar we op verschillende thema’s tips, advies en acties aanbieden voor een duurzamer leven. Zo hopen we verduurzamen gemakkelijker te maken voor iedereen.”

Lees meer op de website duurzaamgroningen.nl

#gemeente

Inloopbijeenkomst leefbaarheid in de wijk

Heeft u een goed idee om uw buurt of wijk nog mooier, groener of veiliger te maken? Kom dan langs bij onze inloopbijeenkomst op maandag 5 februari!

Aan alle inwoners van de Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt, Grunobuurt, Laanhuizen, Corpus den Hoorn, Hoornse Meer en Hoornse Park,

Graag nodigen wij, Gebiedsteam Zuid, u van harte uit voor een inloopbijeenkomst op maandag 5 februari, tussen 16.30 en 19.00 uur in de Immanuelkerk (bij het winkelcentrum Overwinningsplein).

Uit de zogeheten ‘leefbaarheidsenquête’ die elke twee jaar wordt gehouden, blijkt dat er per wijk een aantal ‘blijmakers’ en een aantal problemen naar boven komen. Het gaat dan bijvoorbeeld over: groen, rust of dat men dichtbij winkels woont als je het over blijmakers hebt. En over onveilige verkeerssituaties, geluidsoverlast en parkeren als het over problemen gaat.

Graag willen we nog een stap verder de diepte in gaan, en van u horen of het beeld uit de leefbaarheidsenquête overeenkomt met uw eigen beeld. Maar vooral horen we graag waar u als inwoner kansen ziet om bij aan te haken met mooie ideeën of bewonersinitiatieven.

Wijkwethouder Manouska Molema zal aanwezig zijn bij deze bijeenkomst, om met u en andere inwoners in gesprek te gaan. Ook de mensen van Gebiedsteam Zuid zijn uiteraard aanwezig.

Wij hopen u te zien op maandag 5 februari aanstaande. En neem vooral uw buren mee!

Manouska Molema, wijkwethouder Zuid gemeente Groningen
Henk Kosmeijer, gebiedsmanager Zuid
Bernadette Snellers, gebiedssecretaris Zuid

#gemeente

Slagerij Heuker sluit de deuren

Afgelopen zaterdag 13 januari 2024 was de laatste openingsdag van de slagerij van Egbert en Hennie Heuker aan de Paterswoldseweg 25. Nadat ze winkel in 1982 (!) overnamen van de voorganger Kruidhof en al die jaren 6 dagen in de week geopend waren, hebben ze om gezondheidsredenen besloten nu met de winkel te stoppen. Menig buurtbewoner, maar ook van verder weg, kwam er voor de prijswinnende boerenleverworst, een praatje en een karbonaadje en de fameuze Groninger droge worst.
We bedanken Hennie en Egbert voor al die jaren.

Lees meer over geschiedenis van de slagers in onze buurt in “van vleeschhouwer tot keurslager”.

Buurtschoonmaak zaterdag 13-1

Lieve buren, komende zaterdag 13 januari om 10 uur is de volgende schoonmaakronde van ons Zwerfafvalteam!
Doe je ook mee? De koffie en thee staat om 10 uur klaar in het Badhuis, Kleine Badstraat 4. We willen om uiterlijk half elf de wijk in en zijn om uiterlijk 12 uur klaar.

Tot dan! Groene groet, 💚
Hanneke en Florian

Toneel in het Badhuis

Op zaterdag 3 februari aanstaande wordt er een toneelvoorstelling opgevoerd in het Badhuis. Het stuk “Onder het Melkbos” van Dylan Thomas wordt gespeeld door 2 acteurs alhoewel er tientallen rollen moeten worden vertolkt. Daarvoor wordt het Badhuis verbouwd tot een theaterzaal met ruimte voor zo’n 25 bezoekers. Theatergroep Alkmaar (TALK) speelt dit verhaal over een klein Welsh vissersdorp. Vooraf zullen Tom en Henk (de Bathstreet Boys) een muzikaal voorprogramma laten horen.
Zij spelen vanaf 19:30 en om 20:00 begint het toneel.
Wil je komen kijken en luisteren, koop dan een kaartje (voor €2,50 p.p.) door je vooraf aan te melden bij Yvonne.
Lees meer over de voorstelling op de website van TALK.

.

Paul Wijmans (café Bolhuis) overleden

(Foto afkomstig van website café Bolhuis)

De uitbater van café Bolhuis Paul Wijmans is afgelopen vrijdag overleden. Hij heeft op kerstavond onderweg naar zijn café een hartstilstand gekregen, is opgenomen in het ziekenhuis en daar op 29 december overleden, 59 jaar oud.

Paul werd 10 jaar geleden, na het overlijden van de vorige uitbater Edo Stukje eigenaar van het café, maar was er al veel langer als barman werkzaam. Hij heeft altijd geprobeerd het de sfeer van het bruine café te behouden en het een fijne plek voor alle gasten te laten zijn.
Komende vrijdag is café Bolhuis van 4 tot 8 uur geopend om afscheid van Paul te kunnen nemen en het glas te heffen op zijn leven.
We wensen naasten en stamgasten veel sterkte.

Een gezond en gelukkig nieuw jaar

foto Andre Salters (andresalters.nl)

Beste buurtbewoners,

Een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst door jullie buurtvereniging!
Graag zien we jullie op de nieuwjaarsbijeenkomst die we op zondag 7 januari 2024 in het Badhuis houden van 16:30 – 19 uur (Kleine Badstraat 4).
Jullie Badstratenbuurtvereniging (Geke, Annelies, Yvonne, Arjen en Theo)
Deze foto is als wenskaart en uitnodiging op alle adressen in de buurt bezorgd.

Penduka oliebollenactie

Oliebollen bakken, een jaarlijkse traditie die we ook dit jaar verderzetten. De opbrengst gaat volledig naar het studiefonds van Penduka Trust. Een actie met de steun van Wilde Ganzen.
Welkom om samen het jaar feestelijk af te sluiten 💙. Geniet die feestdae. Baie dankie.

Overlijdensbericht bakker Bolt

Bakker Klaas Bolt is afgelopen zondag 3 december op 85 jarige leeftijd overleden.

Van 1903 tot en met 31 oktober 1996 is op de Eeldersingel 28 brood, koek en banket gebakken. Klaas Bolt was de derde generatie in de familielijn die bakker was op dit adres.

Op de website van de Badstratenbuurt is een paar jaar geleden een interview met mijn vader geplaatst (De eeuw van bakkerij Bolt – Badstratenbuurt Groningen)

Isabella Bolt (dochter van Klaas en Anneke Bolt)

Kerst in de Badstratenbuurt!

Kerst in de Badstratenbuurt!

Aanstaande zondag 17 december
van 16.00 uur tot ongeveer 18.00 uur
op het Badhuisplein

Oliebollen,
Glühwein !
Kerstknutsels maken met de kinderen
Kerststukjes
Muziek
Geniet van de lichtjes, de warmte van een vuurtje en gezellig samenzijn!

poster kerstmarkt

Logo Badstartenbuurtvereniging

Nieuwsarchief

Onderwerpen